Forum Rewiry gajowego Maruchy Strona Główna Rewiry gajowego Maruchy
Gajowy Marucha i przyjaciele. Zapraszamy też na marucha.wordpress.com

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Łemkowie...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Rewiry gajowego Maruchy Strona Główna -> Kącik dla poetów i innych dusz artystycznych.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jahalinka
Wizard
Wizard

PostWysłany: 2008-10-03 (Pią) 15:10    Temat postu: Łemkowie... Odpowiedz z cytatem

Łemkowie....Julia Doszna obdarzona „źródlanym głosem" pochodzi z malowniczej wsi Bielanka, położonej w samym sercu krainy łagodności jaką jest Beskid Niski.

Wychowywała się w rodzinie łemkowskiej : w poczuciu własnej tożsamości narodowej, tradycji kościoła wschodnio – bizantyjskiego.

Mówi o sobie: „śpiewanie jest nie tyle moją wewnętrzną potrzebą, nawet przymusem, jest moją modlitwą i rozmową z ludźmi o Łemkach – ich miłości do Boga, ludzi i ziemi." Dlatego w pieśniach Julii takie bogactwo emocji i utajonego sacrum.

http://lemko.org/archive/julia/gallery.html

Łemkowszczyzna

Łemkowie zamieszkiwali Beskid Niski i część Beskidu Sądeckiego oraz mały zachodni skrawek Bieszczadów. Północna granica Łemkowszczyzny była łatwa do określenia jeszcze w latach międzywojennych, jako granica między ludnością polską a ruską. Podobne trudności nie nastręczała granica zachodnia. Natomiast nad kwestią rozgraniczenia Łemków od ich wschodnich sąsiadów Bojków dyskusje trwały aż do II wojny światowej, a więc praktycznie do końca istnienia zwartych grup górali ruskich w Polsce. Główny teren Łemkowszczyzny był obszarem dość jednorodnym etnicznie. Polacy stanowili tu zdecydowaną mniejszość, dużo było wsi czysto łemkowskich, zaś osiedli wyłącznie polskich zaledwie kilka.
Badacze szacowali w latach trzydziestych liczbę Łemków na ok. 100 - 150 tyś., w zależności od przyjmowanej wschodniej granicy obszaru przez nich zamieszkanego. Wsi łemkowskich było ok. 170, leżały na obszarze o długości ok. 140 km, ale szerokim tylko na 20 - 30 km. Na tym terenie mieszkało tylko 26 tyś. Polaków i 8 tyś Żydów. Żyło tu także sporo Cyganów, często osiadłych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Janusz Olkowski
Gość

PostWysłany: 2010-07-08 (Czw) 16:36    Temat postu: Lemkowie Odpowiedz z cytatem

Szanowna Pani,

Nie ulega watpliwosci, ze Lemkowie mieli swoja odrebna "kulture". Nalezy jednak zapytac Pania czy nie jest przesada oddzialanie Lemkow od Polakow?Ja niezgadzam sie z Pani wizja. Polacy to rowniez Lemkowie jak i Mazowszanie, Wielkopolanie, Kaszubi, Pomorzanie i inne grupy etniczne. W innym razie tak na prawde nie ma Polski jak i nie ma Lemkow bo coz to sa Lemkowie ? Rusini i Wolosi? a moze Lachowie i Wolosi?, czy inne plemiona slowianskie? a moze to Tatarzy i Wolosi i Lachowie? a moze po prostu Rumini?
Prawda jest, ze to grupa jak inne z terenow bylej 1 Rzeczpospolitej. Wszystkie te grupy nazywamy Polakami wsrod ktorych sa Mazowszanie, Wielkopolsnie, Litwini, Rusini, Ukraincy ( tylko nie ci dzisiejsi a z prawdziwej Ukrainy - czyli czesci 1 RP). To cieszy, ze Pani czuje swa mala ojczyzne ale niech Pani nie odcina sie od tej jedynej bo to zabojstwo.
Pozdrawiam,
Janusz Olkowski
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: 2010-07-09 (Pią) 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Januszu !
Nie dziw sie Pan - niedlugo bedziemy czekac i dowiemy sie,ze Polske zamieszkiwali tylko ci z broda i pejsami (obecnie sie juz gola zostawiajac czasem wasy),teraz juz cala Polska do nich nalezy.

Zreszta nie tylko Polska ,chca sobie podporzadkowac caly swiat !!!

Ten narod nazywa sie "wybrany",znaczy sie wpierw sie wybrali wedrowac po swiecie ,troche sie pomieszali z innymi narodami,przybrali ich nazwiska,potem wzieli wladze w swoje rece a teraz wybieraja sie na najwyzsze urzedy (te na dole juz dawno zajeli) .

Ziemie i narod nad Wisla przyjal ich w goscine pare wiekow temu gdy inne narody ich wyprosily za grabiez wszystkiego .
"Tu spocznij" - przyszlo im do glowy ,no i powstal POLIN.
Ma Pan pytania ?
Ja stary juz nie mam zadnych watpliwosci i przylazlem tu poczytac o czym to teraz dyskutujcie .
Halinka to morowa dziewczynka !
Powrót do góry
Ja
Gość

PostWysłany: 2010-07-16 (Pią) 09:17    Temat postu: Lemkowie Odpowiedz z cytatem

Drogi Gosciu,

Nie znam Halinki i nie wiem, czy To morowa dzieczyna. Po tym co ta Pani napisala - wlos mi sie jezy. Nieznajomosc historii powoduje , ze takich Halinej mamy tysiace a wsrod nich sa Halinki wyznania mojzeszowego zapewne czy juz judaistycznego, ktore mowia o Rzeczpospolitej wielu Narodow - taka glosi idee Zwiazek Szlachty Polskiej o zgrozo. Jasienica pisal o Rzeczpospolitej dwoch Narodow a tu prosze - mamy dziki Halinkom historie , z ktorej dowiadujemy sie o Rzeczpospolitej wielu Narodow. Malo - dowiadujemy sie , ze Rzeczpospolita to tak naprawde to Panstwo jak Unia Europejska - zlozone z Panstewek, takich jak Mazowsze, Rus, zapewne tez Lemkowszczyzna...etc, etc. Te Halinki, mowic zaczna niedlugo, ze kazde z tych panstewek powinno miec autonomiczne panstwo - te halinki wyznania innego zaraz - wlacza te panstewka do Unii Europejskiej. Ja nie pozdrawiam takich Halinek i nie wychwalam, bo nie ma za co.... Takie Halinki herowe dzis tworza strony internetowe gloszac wiedze - jak to Chelmszczyzna jest Halinkowo-Ukrainska i jakie to maja dowody wlacznie z Krolewskimi nadaniami....
Powrót do góry
ja
Gość

PostWysłany: 2010-07-17 (Sob) 10:54    Temat postu: Lemkowie Odpowiedz z cytatem

Lemkowie, tak jak i inne grupy etniczne Rzeczpospolitej powstaly i trwaly dzieki Rzeczpospolitej Polskiej=Rzeczpospolitej Obojga Narodow. Lemkowie byli i sa Narodem Rzeczpospolitej, Narodem Polskim. W Rzeczpospolitej bylo (Polakow w brew komunistycznej propagandzie i skrajnie Nacjonalistycznej rowniez) wiele grup etnicznych i dialektow jezykowych polskich, do ktorego zaliczyc uwazam nalezy dialekty tkz ruskie. Dlaczego ruskie - ano dlatego, ze wschodnia czesc RP byla przez jakis okres pod wpywem i panowaniem Rurykowiczow. W XIV wieku bodajrze- Krol Polski sprowadzil Wolochow. Wielu z nich nadal szlachectwo - byli herbu Sas. Ziemie Bieszczad wyludniane czesto zasiedlali rowniez inni przebysze z Mazowsza i zapewne ci , ktorzy uciekajac wczesniej przed Tatarami z ziemi Kijowskiej - schronili sie blizej Stolicy. Przez setki lat Dzieki Panstwu Rzeczpospolita, gdzie religia Panujaca byla Religia Katolicka - powstaly grupy etniczne w roznych RZ miejscach - jedna z nich byli Lemkowie. Powstala ta grupa daleko pozniej niz Mazowszanie np, czy tkzw Rusini z prostego wzgledu - bo Wolosi na ten teren przyszli daleko pozniej niz odwieczni Mazowszanie na Mazowszu czy Rurykowicze na Kresach.
Mowienie o Lemkach jako Narodzie innym niz Polacy jest moim zdaniem nonsensem.
Co do religii i Lemkow wiary. Przypomne, ze w Polsce i Rzeczpospolitej panowala jedna religia Katolicka dwoch obrzadkow wschodniego i zachodniego. To, ze Lemkowie sa obrzadku wschodniego - nie jest czyms nadzwyczanie rozniacym i przyczyna dla ktorej Halinka podkresla odrebnosc narodowa. W Polsce byly dwa obrzadki wschodni i zachodni - to ze schizma sztucznie podzielila Kosciol katolicki a w tym i ludnosc - nie oznacza, ze obrzedek wschodni Kosciola Katolickiego nie nalezy do Polskiej kultury. Polska kultura jest wielobarwna z racji unikatowego polozenie geograficznego i jej historii.
Dzis dajemu sie manipulowac i efekt jest taki reprezentuje Halinka.
Powrót do góry
ja
Gość

PostWysłany: 2010-07-22 (Czw) 17:33    Temat postu: Narody Rzeczpospolitej Odpowiedz z cytatem

Rzeczpospolita miala jeden Narod i rozne grupy etniczne berdziej czy mniej ze soba spokrewnione. Rzeczpospolita miala "1000" dialektow slowianskich, j . polski - szlachecki(ktorym mowila szlachta) oraz jezyki Zmudzki i mniejszosci jezykowych w tym idysz.

Baza genetyczna dla calej Rzeczpospolitej byli slowianie - grupy lechickie.
Co najwazniejsze - Narodowosc Rzeczpospolitej wiazala sie z organizacja Panstwowa - a bylo nia Krolestwo gdzie Krolem byl Katlik a panujaca religia byl Katolicyzm. Wszystkie wyznania byly traktowane przez pryzmat wiary katolickiej. Krolestwo Katolickie tworzylo kulture z odcieniami roznymi , krolestwo tworzylo jeden Narod Rzeczpospolitej.

Liberalowie i inni walcza z tym obrazem bo nie chca wykazac, ze Rzeczpospolita Polska byla wielkim Krolestwem - Katolickim ,Krolestwem z jednym jego Narodem.
Liberalowie i inne masci wykazuja Narody w Rzeczpospolitej poddajac w watpliwosc istnienie Krolestwa Polskiego, Katolickiego Panstwa i jego organizaji. Podaja,ze Rzeczpospolita to taka wspolczesna unia , gdzie narodow bylo wiele a coz to Unia Rzeczpospolitej a coz to Polska - jak to mowi Pan Tusk...
Powrót do góry
ja
Gość

PostWysłany: 2010-07-22 (Czw) 18:06    Temat postu: Narody Rzeczpospolitej Odpowiedz z cytatem

...takim dowodem na nierozerwalne - z religia katolicka - polaczenie Narodu Rzeczpospolitej jest Jej znikniecie z map - Rzeczpospolita zniknela z Map Swiata, gdy Katolicyzm zostal zaatakowany przez Rewolucje i jej odmiany....

Trwanie Rzeczpospolitej w pamieci Polakow oznacza pozwolenie na istnienie w Polakow swiadomosci Katolickiego Panstwa.

Modernisci rujnuja historie Rzeczpospolitej by zniwelowac zagrozenie Krolestwa Katolickiego - Kosciola Katolickiego jakim jest On dla Modernistow.

Halinka, wpisuje sie w nuty Modernistow mowiac o Narodzie Lemkowskim - innym niez Narod Polski.
Powrót do góry
jahalinka
Wizard
Wizard

PostWysłany: 2010-07-29 (Czw) 23:19    Temat postu: Hahaha - uderz w stol a odezwa sie nozyce... :) Odpowiedz z cytatem

Szanownych dyskutantow, ktorzy z zacieciem godnym lepszej sprawy, zajeli sie moja podejrzana, zeby nie powiedziec wprost antypolska dzialalnoscia - jak najuprzejmiej informuje, ze jedyne slowo mojego skromnego autorstwa w cytowanym wpisie brzmi : "Łemkowie...." Smile . I na tym "kuniec" drodzy Panowie! Smile Smile
Cala reszta jest tworczoscia innych autorow a w szczegolnosci tych, do ktorych podalam adres mailowy.
Z uszanowaniem
jahalinka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
katrusia
Gość

PostWysłany: 2010-09-07 (Wto) 20:32    Temat postu: o Isuse na nebi! Odpowiedz z cytatem

O Isuse na nebi!

włos się jeży Shoked

Od siebie dodam tylko tyle, że sama jestem Łemkinią. W mojej rodzinie od pokoleń nikt się nie utożsamiał z Polakami. Zawsze bliżej nam było do Ukraińców, niż do Polaków. Ja też uważam się w pierwszej kolejności za Łemkinię, a potem za Ukrainkę. Tak jak górale, np. z Żywiecczyzny. Gdy się ich zapytamy kim się czują, odpowiadają najpierw, że są Góralami, a dopiero potem Polakami. I tak to działa. grupa etniczna a naród.

Tyle ode mnie;]
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Rewiry gajowego Maruchy Strona Główna -> Kącik dla poetów i innych dusz artystycznych. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach